Termoelectrica S.A. a organizat conferință de presă în vederea elucidării cauzelor opririi de avarie a Blocului energetic nr. 3

Termoelectrica S.A. a organizat conferință de presă în vederea elucidării cauzelor opririi de avarie a Blocului energetic nr. 3

Astăzi, 09 februarie a.c., Societatea pe Acțiuni Termoelectrica a organizat conferință de presă, cu privire la prezentarea raportului Comisiei externe de expertiză în vederea elucidării cauzelor opririi de avarie a Blocului energetic nr. 3 (CET Sursa 1).

Reiterăm că, în temeiul Hotărârii Agenției Proprietății Publice nr. 137/06 din 01.12.2022 a fost constituită Comisia externă de expertiză în vederea elucidării cauzelor opririi de avarie a Blocului energetic nr. 3 al S.A. Termoelectrica cu privire la incidentul produs la data de 11 noiembrie 2022.

În cadrul conferinței de presă, președintele Comisiei – Secretarul de Stat în domeniul energeticii, Constantin BOROSAN a informat jurnaliștii despre istoricul organizării licitației privind contractarea lucrărilor de reparație capitală la Blocul energetic nr.3, reglementarea cerințelor tehnice, a descris incidentul tehnologic, făcând comparări cu istoricul incidentelor la blocurile energetice din cadrul entității, dar și din alte țări.

Accesați linkul pentru a urmări integral conferința de presă – https://goo.su/QIgwkc

Victor PARLICOV, expert în domeniul energetic, membru Comisiei a menționat:

“Dacă e să vorbim despre responsabilitate, un lucru pe noi ne-a interesat pe noi este dacă locurile în care s-a intervenit în cadrul reparației coincid cu locurile unde au fost identificate micro fisurile și sunt scurgeri. Deci, ca să fie clar: nu coincide.”

Potrivit Comisiei externe de expertiză s-a stabilit că generatorul electric nr.3 și-a depășit durata normată de viață cu 17 ani. Apariția scurgerilor în vecinătatea cordoanelor de sudură dintre conductele de răcire și corpul generatorului a fost cauzată de coroziunea și oboseala metalului (oțelului-carbon) din care este confecționat corpul generatorului și cordoanele de sudură, la care s-au suprapus și alți factori precum vibrația cauzată de specificul punerii în funcțiune a turbogeneratorului, îndeosebi în regimurile de tranziție prin rezonanță în intervalul de putere de până la 35 MW.

“Lucrările de reparaţie se desfăşoară în baza normativelor tehnice de la producător, încă de pe timpul sovietic. Deoarece producătorul nu a actualizat aceste normative, în ele nu se regăsesc defecţiuni care au apărut pe parcursul exploatării utilajului. Termenul de exploatare a blocurilor energetice recomandat de producător a expirat încă în anul 2005 şi trebuia demult producat utilaj nou. Trebuie să ne dezicem de acest utilaj și să ne orientăm spre producători mai responsabili, care au grijă să actualizeze normativele și protocoalele imediat cum se depistează defecţiuni noi.” – reiterează Sergiu TOFILAT, membrul Comisiei externe.

La finalul conferinței, directorul general interimar, Vasile LEU, a remarcat că: „Scopul primordial rămâne cel de a atrage proiecte investiționale pentru modernizarea și îmbunătățirea sistemului centralizat de încălzire. În acest context, menționăm că este în derulare proiectul cu privire la construcția Centralelor Electrice cu Termoficare de înaltă eficiență.” – https://goo.su/kcRJzh

Raportul Comisiei externe de expertiză poate fi consultat AICI.

Comandă apel gratuit

Centrul de Apel 1300

Serviciul disponibil:
Luni-Vineri: 08:00 - 17:00
FĂRĂ PAUZĂ DE MASĂ