PRODUCEM ENERGIE VERDE. Pașii de funcționare a Centralei pe bază de biomasă

PRODUCEM ENERGIE VERDE. Pașii de funcționare a Centralei pe bază de biomasă

Chiar dacă funcționează doar în sezonul de termoficare, activități pentru Centrala termică pe bază de biomasă se realizează tot anul împrejur. Aflați împreună cu noi cum producem energie verde, datorită unei tehnologii ecologice, pe baza plantei energetice multianuală – Miscanthus x giganteus.

 Pentru producerea energiei termice pe bază de cultura Miscanthus este necesar de urmat câțiva pași:

1. Plantarea mecanizată a puieților

Miscanthusul este o plantă multianuală. Odată plantată, poate da roadă până la 30 de ani. Așadar, nu există cheltuieli anuale pentru plantare sau prelucrarea pământului în tot acest timp.

 2. Recoltarea plantei de pe câmp 

De obicei, recoltarea se face începând cu al doilea an,  la începutul primăverii cu ajutorul unei combine furajere sau prese de balotat, biomasa fiind suficient de uscată pentru a fi stocată sau prelucrată în diferite moduri. Acest ciclu este repetat în fiecare an.

3. Fabricarea peleților

După recoltare, Miscanthus poate fi prelucrat în baloturi, brichete sau peleți.

4. Depozitarea peleților

Peleții sunt depozitați în saci pentru a fi păstrați mai bine de factorii mediului extern.

5. Arderea

Cultura de Miscanthus poate fi folosită pentru producerea energiei termice sau termice și electrice în cogenerare. În cazul primei centrale pe biomasă a Termoelectrica, aceasta este destinată pentru producerea energiei termice suplimentare, necesare pentru încălzirea clădirii Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP) în cele mai reci perioade ale anului.

În primul sezon de funcționare pentru producerea energiei termice au fost utilizate 12,86 t de pelete din Miscanthus, iar reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, însumând – 10t echivalent de CO2.

Astfel, după pilotarea proiectului respectiv, Termoelectrica, își propune replicarea acestuia și pentru centralele termice suburbane ale întreprinderii.

Centrala Termică a fost construită în anul 2020-2021 în cadrul proiectului „Integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată”, desfășurat în parteneriat cu IGFPP și cofinanțat din Bugetul de Stat prin intermediul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare.

Comandă apel gratuit

Centrul de Apel 1300

Serviciul disponibil:
Luni-Vineri: 08:00 - 17:00
FĂRĂ PAUZĂ DE MASĂ