Echipamentele termotehnice neconforme, utilizate la modernizarea sistemelor de încălzire intrabloc, sunt periculoase

Echipamentele termotehnice neconforme, utilizate la modernizarea sistemelor de încălzire intrabloc, sunt periculoase

Intervențiile neautorizate în sistemele de încălzire interne ale clădirilor și înlocuirea pe propria răspundere a echipamentelor reprezintă un risc asupra sănătății locatarilor și pot provoca daune materiale majore.

Atenționarea vine de la Termoelectrica după ce, în prima jumătate a lunii martie, au fost înregistrate două defecțiuni ale sistemelor interioare din blocurile locative, provocate de utilizarea echipamentelor neconforme. Primul caz a fost înregistrat în sect. Râșcani, iar cel de-al doilea caz a avut loc în sect. Botanica al capitalei.

Ambele incidente s-au soldat cu inundarea apartamentelor în urma cedării echipamentelor utilizate, aducând prejudicii materiale.

Modificarea sistemului ingineresc de alimentare cu căldură și apă caldă din interiorul blocului este periculoasă și poate cauza prejudicii majore, de aceea, mizăm pe responsabilitatea atât a consumatorilor, de a efectua doar intervenții autorizate în sistemul de încălzire, cât  și a Gestionarului Fondului Locativ, care are în competență verificarea și buna gestionare a sistemelor inginerești din clădiri”, menționează Veaceslav ENI, directorul general al Termoelectrica.

Instalarea caloriferelor cu alte caracteristici decât cele prevăzute de proiectul tehnic al locuinței, precum și celor care nu corespund normativelor de presiune (PN ≤ 8 bari) duce la înrăutățirea substanțială a repartizării agentului termic și creează riscuri sporite de cedare a instalației și inundare a locuinței.

În cazul devierilor nesemnificative ale presiunii, majorării debitelor agentului termic în sistemul intern de încălzire, sau în cadrul lucrărilor de spălare hidropneumatică și testare la presiune a sistemului, efectuate anual după finalizarea perioadei de încălzire, caloriferele neconforme, conductele din plastic sau alte echipamentele adiacente utilizate – pot ceda, provocând daune materiale, dar totodată generând un risc sporit pentru sănătatea locatarilor (în caz de deteriorare a țevilor sau radiatoarelor).

Caloriferele racordate la sistemul intern de termoficare al blocului, conductele și alte echipamente adiacente trebuie să posede certificatele de conformitate, fiind înlocuite de către specialiști în domeniu, doar după o avizare prealabilă a Gestionarului Fondului Locativ.

În conformitate cu Hotărârea Guvernului RM nr. 191 din 19.02.2002, reparația instalațiilor inginerești intrabloc se efectuează de către locatari – în apartamente, precum și de către Gestionarul Fondului Locativ  – în locurile de uz comun, etaje tehnice și subsoluri.

Comandă apel gratuit

Centrul de Apel 1300

Serviciul disponibil:
Luni-Vineri: 08:00 - 17:00
FĂRĂ PAUZĂ DE MASĂ