Termoelectrica este în plin proces de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 și una dintre activitățile importante este stocarea peleților, utilizați la Centrala termică pe bază de biomasă.
Peleții sunt produși din planta energetică Miscanthus x giganteus, recoltarea căreia se efectuează primăvara cu ajutorul unei combine furajere, biomasa fiind suficient de uscată pentru a fi stocată sau prelucrată în diferite moduri. Pentru a obține randamente maxime și pentru a proteja sănătatea plantei, este necesar să se respecte un program de recoltare corespunzător.
În videoul de mai jos puteți urmări procesul de recoltare a plantei Miscanthus direct de pe câmp. Se folosesc echipamente și tehnici speciale pentru a tăia plantele la nivelul solului și a colecta masa vegetală uscată, formată din tulpini și frunze. Această metodă de recoltare asigură obținerea unei cantități optime de biomasă cu efort minim. Tocătura colectată va fi procesată ulterior sub formă de pelete.
Este important să reamintim că Centrala termică a entității, care funcționează pe bază de biomasă, a fost construită în perioada 2020-2021, în cadrul proiectului „Integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată”. Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFРP) și a beneficiat de cofinanțare din Bugetul de Stat prin intermediul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare.
Prin utilizarea plantei Miscanthus ca biocombustibil, Termoelectrica demonstrează angajamentul său față de dezvoltarea sustenabilă și protecția mediului.
Recoltarea plantelor energetice reprezintă un pas important în asigurarea unei surse de energie termică ecologică și contribuie la decarbonizare, promovând tranziția către un sistem energetic mai curat și mai durabil.
Suntem principalul producător de energie electrică și termică în regim de cogenerare din țară, distribuitor și furnizor de energie termică din mun. Chișinău.
În contextul declarării stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, Termoelectrica sprijină apelul autorităților publice centrale de a economisi resursele energetice.
În condițiile unei crize, fiecare dintre noi poate contribui la reducerea deficitului de resurse energetice, iar doar prin eforturi comune vom putea diminua riscul unor eventuale defecțiuni în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special în intervalele orare de vârf 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00, vom contribui la creșterea securității energetice a țării și la reducerea costurilor de procurare a energiei electrice.
This will close in 20 seconds
Serviciul disponibil:
Luni-Vineri: 08:00 - 17:00
FĂRĂ PAUZĂ DE MASĂ