Veaceslav ENI își încheie mandatul de director general Termoelectrica S.A.

Veaceslav ENI își încheie mandatul de director general Termoelectrica S.A.

Directorul general Termoelectrica S.A. își încheie mandatul din data de 1 decembrie curent. Veaceslav ENI a deținut funcția de director general Termoelectrica S.A., timp de 6 ani, fiind la al treilea mandat consecutiv.

În această perioadă, în premieră pentru sectorul termoenergetic național, întreprinderea a implementat un șir de proiecte de succes, recunoscute drept exemple de bune practici, atât în țară, cât și peste hotare. Spre exemplu, Proiectul Îmbunătățirea Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din mun. Chișinău, implementat de Termoelectrica S.A. în perioada 2015 -2020, cu susținerea Băncii Mondiale și Guvernul Suediei, a fost desemnat drept unul dintre cele mai remarcabile proiecte din portofoliul pentru sectorul energetic implementat de Banca Mondială în toată Europa de Est și Asia Centrală, fiind implementat în timp record, înainte de termenul stabilit.

Datorită managementului eficient al companiei și implementării cu succes a tuturor proiectelor de dezvoltare, Banca Mondială a susținut Republica Moldova în demararea celui de-al doilea Proiect -PIESACET II (2020-2025), axat pe modernizarea infrastructurii de producere a energiei electrice și termice în cogenerare și sprijinirea financiară a unor măsuri de eficientizare a consumului în clădirile multietajate din municipiul Chișinău, prin modernizarea sistemelor interne de încălzire.

Totodată, în toată această perioadă, Termoelectrica S.A. a reușit:

 • Stoparea acumulării datoriilor noi față de Moldovagaz, achitând la zi consumul de gaze naturale,
 • Achitarea datoriei istorice față de Moldovagaz din 2 880,5 mil. cu 905,50 milioane lei;
 • În premieră pentru acest sector, în anul 2017, Termoelectrica S.A. a înregistrat profit în activitate. De exemplu, de la pierderi financiare  de 361,4 mln lei, în anul 2015, a ajuns la profit de 199,8 mln lei în anul 2019.
 • Diminuarea pierderilor de energie termică în rețea cu cca 300 de milioane de lei;
 • Începând cu anul 2015, volumul apei de adaos a fost redus cu peste 80 000 m3 pe an, ceea ce constituie cca 15%;
 • Modernizarea infrastructurii de livrare a energiei termice consumatorilor (spre exemplu: modernizarea a 190 km de conducte termice, vechi de peste 30 de ani; instalarea a circa 500 de Puncte Termice Individuale; înlocuirea a 1 300 de contoare de energie termică și 1 600 de contoare de apă caldă, construcția Stației de Pompare Nr.1 și modernizarea a 6 Stații de Pompare cu echipamente termotehnice și electrice de o eficiență maximă) ș.a.
 • Modernizarea infrastructurii de producere (cum ar fi: reconstrucția blocului energetic Nr.1, de la CET Sursa I; instalarea a 3 pompe și 5 convertizoare de frecvență la CET Sursa I și CT Vest) ș.a.
 • Livrarea apei calde non-stop, fără întrerupere în perioada de vară, începând cu anul 2016;
 • Simplificarea procedurii de conectare și deconectare a încălzirii în bloc;
 • Lansarea proiectelor de Distribuție pe orizontală și Punct Termic Individual. În prezent, 57 de blocuri locative cu 3 117 apartamente beneficiază de Încălzire Centralizată Autonomă;
 • Diminuarea numărului de debranșări de la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică: Pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate 100 de deconectări, comparativ cu anul 2011 când erau 1 624 de deconectări;
 • În 6 ani au fost semnate peste 100 de contracte de parteneriat privind racordarea la SACET, ceea ce va majora livrările cu peste 9%;
 • Au fost respinse prin hotărâri irevocabile suma pretențiilor S.A. Moldovagaz în valoare de cca 400 mln lei;
 • Inaugurarea primei Centrale Modulare pe Biomasă integrată în sistemul centralizat de termoficare al mun. Chișinău; etc.
 • Inaugurarea Centrului Comercial de deservire a cetățenilor și lansarea unui șir de canale de comunicare și interacțiune cu consumatorii și altele.

Pentru toate rezultatele înregistrate în cei 6 ani de activitate, Termoelectrica S.A. a fost menționată anual cu ”Medalia de aur” la categoria Marca Comercială Responsabilă Social și cu titlul ”Zeița Calității” pentru realizările în domeniul calității, la Gala Businessului Moldovenesc, a primit Trofeul pentru „Cea mai bună inițiativă de comunicare” și Trofeul pentru “Cel mai bun proiect de eficiență energetică” în cadrul Concursului Moldova EcoEnergetică.

Sistemul termoenergetic al capitalei are o temelie puternică. Această temelie a fost construită în ani, cu multă muncă și dedicație, fiind bazată pe eficientizarea proceselor, echipamente moderne și servicii calitative consumatorilor. Consumatorul dintotdeauna a fost prioritatea noastră numărul unu. De la acest obiectiv am pornit în anul 2015, dorindu-ne o companie nouă – cu o abordare nouă, și de el ne-am ghidat în tot acest răstimp. În spatele tuturor realizărilor – a stat echipa. O echipă puternică, profesionistă și responsabilă, alături de care, dintotdeauna, m-am simțit mândru. Cu această ocazie, vreau să vă mulțumesc tuturor pentru implicare activă de care dați dovadă zi de zi, în regim non stop. Pentru că atunci când a fost nevoie ați fost și sunteți aici la pupitre, în birouri, sau în teren, așa încât oamenii să simtă căldură și lumină mereu în casele lor. Cu un gând bun, îmi exprim speranța ca toate proiectele remarcabile și așteptate de cetățeni vor avea o continuitate, astfel încât Termoelectrica – compania care a renăscut din propria cenușă – ca pasarea Phoenix să fie, în continuare, una de succes, în slujba oamenilor” – menționează Veaceslav ENI.

Licențiat în drept și economie, Veaceslav ENI deține o experienţă bogată în domeniul administraţiei publice locale, în perioada anilor 2001 – 2007 fiind reprezentant legal al Consiliului Municipal Chişinău. Din anul 2007 a activat în cadrul S.A. „Termocom” în procedura planului, deţinând funcţiile de Șef Secția Juridică, Direcția de Comercializare a Energiei Termice, ulterior – Director Comercial adjunct, şef al Serviciului Marketing, Vânzări şi Relaţii cu Clienţii. În anul 2012 a fost desemnat de către instanţă administrator al procedurii planului, iar ulterior – lichidator al SA „Termocom”. Începând cu data de 6 august 2015 Veaceslav ENI a fost numit de către Ministerul Economiei  în calitate de director general al Termoelectrica S.A., pentru 3 mandate consecutiv, prin concurs.

Comandă apel gratuit

Centrul de Apel 1300

Serviciul disponibil:
Luni-Vineri: 08:00 - 17:00
FĂRĂ PAUZĂ DE MASĂ